Харчування при віковій втраті слуху

pitanie300-150_1532Очевидно, що наш харчовий раціон повинен мати чітку вікову залежність. Найбільший інтерес представляють харчові речовини, що обмежують дегенеративні процеси у головному мозку. До того ж правильним харчуванням можна посилити позитивний ефект фізичного навантаження.

Візьмемо до уваги тільки аспекти старіння нервової системи, які обумовлюють вікове зниження слуху.

По-перше, це обмеження калорійності. Профілактика вікової приглухуватості вимагає розумної поміркованості. Якщо впоратися з переїданням неможливо, то треба використовувати ліки, що обмежують апетит. Для здоров’я корисно, щоб літня людина жила, задовільняючись дуже малим на столі. Факти незаперечні: обмеження у тарілці сприяє посиленню розмноження нервових клітин, підвищує рівень нейротрофінів, які контролюють кисневе харчування нейронів і їх фізіологічну активність.

По-друге, важливий характер харчування. Від страв, багатих на холестерин і насичених жирами, слід відмовитися або щонайменше жорстко їх обмежити, оскільки ці речовини пригнічують розумову функцію мозку, погіршують пам’ять, зменшують здатність сприймати нестандартні мовні ситуації. Холестерину багато у яйцях, свинині, копченій ковбаси, вершковому маслі, цілісному молоці. Покращують мозкові функції риб’ячий жир, зелений чай, виноград, лохина, полуниця, какао.

Результати сучасних досліджень дарують надії на рослини, що містять флавоноли – речовини, що надають виражену нейропротективну дію на старіючий мозок. Наприклад, епікатехін лохини має такий же нейропротективний ефект, як і мемантін (одні з найпопулярніших ліків для лікування хвороби Альцгеймера). Тільки ягоду можна приймати необмежено довго без шкоди для організму. Досить флавонолів у винограді, яблуках, червоному вині, шоколаді, цибулі, петрушці, цикорій, курильському чаї.

Дуже важливі поліненасичені жирні кислоти – омега-3. Вони необхідні для синтезу нейротрофінів, які забезпечують киснем нейрони. Ці кислоти містяться у жирних сортах морських риб (скумбрія, сардина, оселедець і ін.), М’ясі морських тварин, у рослинних оліях (лляне, горіхове).

Корисні продукти з фолієвою кислотою, адже навіть невелика нестача її різко зменшує розмноження нейронів. Основне джерело – мікрофлора кишечника, але потрібне постійне надходження фолієвої кислоти ззовні. Вона міститься в дріжджах, листових овочах (шпинаті, салаті-латуку, спаржі), моркви, дині, абрикосах, гарбузі, авокадо, бобах.

Цікавим є куркумін, що перешкоджає накопиченню речовин, що викликають вікову дегенерацію клітин мозку. Його отримують з кореня куркуми і використовують як приправу і натуральний харчовий барвник.